De groene Gordel op z’n best én groenst

De Groene Gordel: een groene buffer tussen havengebied en Rozenburg én het paradepaardje van het dorp. Een gewaardeerd natuurgebied waar mensen genieten van het groen en de rust. En die Groene Gordel wordt nóg groener, leuker, bereikbaarder en recreatiever, want de gemeente Rotterdam wil alles uit het gebied halen wat erin zit. Deel één van het ontwerp is in de maak. Wat hebben de ontwerpers van de Groene Gordel 2.0 in petto voor het gebied? Waar kunnen de bewoners zich op gaan verheugen? Eén ding is zeker: er is veel groens en goeds in aantocht.

Kwaliteitsprikkel voor de Groene Gordel

Lekker naar buiten en de natuur in is voor Rozenburgers heel veel waard. En dat kunnen ze, want de Groene Gordel is daar een fantastisch gebied voor. “Rozenburgers genieten van dit gebied. Het geeft mensen rust, zorgt voor verbinding en komt de luchtkwaliteit en gezondheid ten goede. De gemeente wil de huidige kwaliteiten van Groene Gordel behouden, maar ook verbeteren waar dat kan”, vertelt Wouter Das, projectleider.

Het gebied rondom Rozenburg is flink op de schop gegaan de afgelopen periode, met als resultaat een nieuwe snelweg en tunnel in 2024. Maar de natuur en de wensen van de bewoners zijn zeker geen ondergeschoven kindje. Sterker nog: deze Blankenburgverbinding biedt kansen voor de Groene Gordel. “Door die bouw wordt de oostrand van Rozenburg opnieuw ingericht, want daar komt ruimte vrij. De veranderingen werken als katalysator om ook meteen de andere delen van de Groene Gordel een kwaliteitsimpuls te geven”, legt Wouter uit.

“We doen het voor de Rozenburgers”

Landschapsontwerpers Rogier Hendriks en Yolanda Boekhoudt buigen zich over een ontwerp aan de tekentafel. Vertrekpunt: “We doen het voor en met de Rozenburgers, want zij weten door hun gebruikservaring het allerbeste hoe we  de Groene Gordel verder kunnen versterken”, zegt Rogier. “We hebben een fietstocht gemaakt met bewoners. Daar kwamen waardevolle punten uit die we meenemen in het ontwerp. Zij letten op andere dingen dan wij en kijken vanuit gebruik. Erg leuk om dit te ervaren samen met bewoners”, vertelt Rogier enthousiast. Resultaat van de participatie-fietstocht? “Een breder en toegankelijk hoofdpad blijkt erg gewenst”, concludeert Yolanda. Een pad waar je goed kunt wandelen of skeeleren, fijn kunt zitten en spelen. En er zijn veel struinpaden voor meer afwisseling.

De bewoners hebben ook hun waardering uitgesproken voor bestaande plekken. “De boomgaard blijkt erg in trek. Dus die knappen we op en passen we nog beter in”, legt Rogier uit.

Aan de tekentafel

Hoe gaat dat in z’n werk, zo’n ontwerp maken? De ontwerpers leggen uit dat ze een uitgebreide analyse maken van het gebied hoe dat nu is. Rogier: “Wat zijn de kwaliteiten? Welke punten willen we verbeteren? Hoe beweeg je door het park? Wat zijn de verschillen tussen de plekken? Het antwoord op die vragen, samen met de wensen en visie van bewoners en verenigingen in de regio, integreren we in het ontwerp. Een heel gepuzzel om alle verschillende ambities en disciplines een plekje te geven, maar het wordt een mooi ontwerp”. De ontwerpers delen het gebied op in zones. Delen met veel bebossing, recreatiemogelijkheden of water krijgen allemaal een plekje, met het hoofdpad als rode draad om alles te verbinden: rondje Rozenburg. Over de breedte van de paden, de soorten planten en bomen en natuurvriendelijke oevers wordt volop nagedacht.

De Groene Gordel opwaarderen in fases

Kansen en ideeën genoeg, maar de ambities blijken hoger dan het huidige budget. Daarom gaat de gemeente de Groene Gordel in fases aanpakken. “We beginnen bij het middenstuk en gaan dan stap voor stap verder. Liever eerst kleinere stukjes heel goed en mooi maken, want daar maken we de bewoners écht blij mee. En door slimme combinaties te maken, kun je besparen en versnellen. Denk aan samenwerkingen met het Waterschap Hollandse Delta, stadsbeheer en het Havenbedrijf Rotterdam, legt Wouter uit. Kwaliteit gaat boven snelheid.

“Bij zo’n mooi groengebied ben je afhankelijk van veel partijen en dat kan even duren, maar we snappen heel goed dat de bewoners houvast willen. Daarom blijven we ze goed op de hoogte houden én meenemen in de ontwerpideeën. Eind 2021 gaat het eerste ontwerp naar de gebiedscommissie en de bewoners die eerder hebben meegedacht met het ontwerp. Voor de zomer laten we hen weten hoe we er dan voor staan; we willen iedereen goed aangehaakt houden.”

Een plek waar alles samenkomt

De vraag der vragen: hoe ziet de Groene Gordel er straks uit, als de ontwerptekeningen werkelijkheid zijn? De Groene Gordel draait dan nog meer dan nu om de beleving, een plek waar mensen zich fijn voelen. Waar je elkaar ontmoet. Voor jong en oud. Voor inspanning of juist ontspanning. Een park dat goed bereikbaar is en waar meer verschillende soorten flora en fauna groeien en bloeien. Tijdens een wandeling zie en ruik je dan kleurrijke bloesems van allerlei bomen en planten. Of je nu liever skeelert, een balletje trapt of in de zon ligt, het park biedt daar volop mogelijkheden voor.

“We willen fijne plekken maken waar mensen echt heen willen. Met ecologische verbeteringen en veel aandacht voor water, zoals een natuurwaterspeelplek. We begrijpen hoe belangrijk de cultuurhistorie is en daar houden we rekening mee. De huidige kwaliteiten gaan we uitvergroten, we voegen nieuwe dingen toe en gaan de biodiversiteit van de Groene Gordel vergroten met de huidige beplanting als een prachtige basis ”, vat Yolanda samen.

 

Ontdek Groen Rozenburg.